Barbierbeek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Barbierbeek wandelroute

Length
8,5 km
Time
1u 40m
Terrain
90% Verhard

O.L.Vrouwplein, 9150 Kruibeke

Toon het startpunt op de kaart

Barbierbeek routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op de Barbierbeek wandelroute doorkruis je het noordelijke deel van de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Hier krijgen eb en vloed vrij spel. Dankzij een ingenieus systeem komt een deel van het gebied dagelijks onder water te staan, wat prachtige natuur oplevert.

Startpunt

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Kruibeke

Kerk Kruibeke Jan Darthet.jpg

Het startpunt voor deze wandelroute is de kerk van Kruibeke. De plaatsnaam verwijst naar het vele kruidgewas dat er rond de beken groeide. Kruibeke was lange tijd een burgerlijk bolwerk met prachtige herenhuizen rond de kerk. Het statige art-nouveauhuis 'De Valcke', rechtover de kerk, is een stille getuige van dat verleden. 

Ringdijk

Ringdijk Kruibeke 2 - W&Z.jpg
Ringdijk Kruibeke 3 - W&Z.jpg
Ringdijk Kruibeke 4 - W&Z.jpg

Wanneer je centrum Kruibeke uit stapt, kom je op de ringdijk terecht. Deze beschermt de woonkernen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde tegen overstromingen, en zorgt ervoor dat het binnenstromende Scheldewater binnen de grenzen van het gecontroleerde overstromingsgebied blijft. Op het geasfalteerde jaagpad is het rustig en aangenaam fietsen en wandelen. 

Kortbroek

Waasland_Polders van Kruibeke.jpg
Kortbroek kijkwand TOV.jpg

Na een stukje ringdijk kom je in het Kortbroek terecht. Dit natuurgebied werd gevormd rond een voormalige zandopslag. Al wat vliegt en zwemt voelt zich hier in z’n nopjes. Via een vogelkijkwand laten de talrijke watervogels zich rustig observeren.

CosmoGolem

CosmoGolem.jpg

In het Kortbroek torent een imposante verschijning boven het polderlandschap uit. De houten reus CosmoGolem is een ontwerp van kunstenaar Koen Van Mechelen. Het kunstwerk staat symbool voor universele kinderrechten. Wereldwijd staan er meer dan dertig Golems verspreid, maar die van Kruibeke is met zijn zes meter de hoogste. In 2014 werd de reus per schip naar zijn eindbestemming gevoerd. De leerlingen van de Kruibeekse scholen kregen de opdracht om de armen van de Golem met kleurrijke motieven te versieren en hun wensen, dromen en boodschappen voor de wereld via een luikje aan diens hart toe te vertrouwen.

Veer Kruibeke - Hoboken

Veer Kruibeke-Hoboken.jpg

De veerdiensten over de Schelde zijn van oudsher belangrijk voor de tewerkstelling in de regio. Heel wat Kruibekenaars trokken elke dag door de polder naar het veer om te werken op de scheepswerven aan de overkant van de Schelde.

Het oude veer in Kruibeke werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Er kwam een nieuwe veerdienst, met plaats voor 500 mensen en afvaarten om het half uur. De veerboot is nu nog steeds een populair transportmiddel, die het gebied ook goed bereikbaar maakt vanuit Antwerpen.

Scheepswerf Boel

Smulders Projects.jpg

De rust in het poldergebied contrasteert fel met de industriële bedrijvigheid aan de overkant van de Schelde. Eén gigantische loods springt bijzonder in het oog. Vandaag produceert de firma Smulders Projects er windturbines, ooit was het een bloeiende scheepswerf, waar in de hoogdagen meer dan 3.000 scheepsbouwers actief waren.

Watervallen van Kruibeke

Waasland_watervallen_Kruibeke.jpg

Even voorbij het veer Kruibeke-Hoboken kom je langs een opvallende attractie: de Watervallen van Kruibeke. Wanneer het waterpeil van de Schelde stevig stijgt, gaan de sluizen van de overloopdijk open en krijg je spectaculaire 'watervallen'. Machtig om mee te maken! Ook het tientallen meters lange graffitikunstwerk van SuptilOne is de moeite om even bij stil te staan. 

Enkel bij hoog water zie je de watervallen in werking. Op deze website kan je nagaan wanneer de watervallen op hun indrukwekkendst zijn.

Kruibekeekse en Bazelse Kreek

waasland_kruibeekse bazelse kreek.jpg

In het poldergebied liggen drie kreken: de Kruibeekse, de Bazelse en de Rupelmondse Kreek. Ze ontstonden na de grote overstromingen van 3 maart 1715 en zorgen vandaag voor een aangename afwisseling in het landschap.

Barbierbeek

waasland_barbierbeek_kruibeke.jpg

De Barbierbeek ontspringt in Sint-Niklaas en vormde jarenlang de natuurlijke grens tussen de dorpen Kruibeke en Bazel. De waterloop stroomde dwars door de polders en mondde via de Kruibeekse Kreek uit in de Schelde. Bij hevige regenval trad de beek vaak buiten de oevers, waardoor hij in het verleden voor flink wat wateroverlast zorgde. Bij de aanleg van het overstromingsgebied kreeg de Barbierbeek een nieuwe, bredere bedding. Een wachtbekken aan de rand van Bazel leidt het water via kokers doorheen de ringdijk, waar de Barbierbeek het door de polder via de uitwateringsconstructie in Kruibeke naar de Schelde brengt.

Eindpunt

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Kruibeke